tiistai 5. marraskuuta 2019

Gelderland Hollannin geneettisellä kartalla   Hollannissa on äskettäin julkaistu tutkimus The Dutch Y-chromosomal landscape, jossa selvitettiin miten miesväestön Y-kromosomien haploryhmät jakautuvat maantieteellisesti. DNA-näytteitä kerättiin 2.085 hollantilaiselta mieheltä, jotka oli valittu siten, että he jakautuvat maantieteellisesti suunnilleen samoin kuin koko maan 8,5 miljoonan suuruinen miesväestö. Tällä pyrittiin siihen, että tutkimuksella saadut tulokset ovat sovellettavissa koko väestöön.

   Tutkitut miehet luokiteltiin 32 haploryhmään, joista yksi on sama kuin Suomen Hjelt-suvun miehillä (R1b-P312). Tutkituista miehistä 8,5 % kuului tähän ryhmään, joka vastaa n. 700.000 miestä koko Hollannin väestöstä. Ylläolevasta kartasta käy ilmi, että haploryhmän R1b-P312 alueellisessa jakaumassa on kaksi erillistä keskittymää: toinen noudattaa suunnilleen Gelderlandin provinssin rajoja ja toinen käsittää Pohjois-Brabantin provinssin Hollannissa ja jatkuu Belgian rajan yli Flanderiin. Näillä alueilla haploryhmä P312:n osuus miesväestöstä on korkeimmillaan 12,5 - 14,7 % kun se rannikolla laskee 1,6 - 5,9 %:iin.

   Olen karttaan lisännyt Gelderlandin provinssin rajat sekä aiemmin Gelderlandiin kuuluneen Geldernin kaupungin, joka nykyään sijaitsee Saksan puolella rajaa. Nämä kaksi paikannimeä mainittiin vielä 1800-luvun lopulla sukutraditiossamme seutuina, joilta Hjelttien esi-isät ovat lähteneet Pohjois-Saksan ja Ruotsin kautta Suomen Turkuun. Hollannin geneettinen kartta ja sukutraditiomme sopivat hyvin yhteen. Yksinään tämä seikka ei tietenkään todista mitään, mutta siitä tuli yksi ranskalainen viiva lisää listalle, jossa luetellaan sukumme hollantilaiseen alkuperään viittaavia tekijöitä. Aikaisemmin olen kirjoittanut niistä kolmessa artikkelissa (Gelderland ja Onko Geld=Hjelt ja Pakolaiset Tukholmassa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti