perjantai 5. huhtikuuta 2019

Otto Hjeltin mikroskooppi

   Optisten instrumenttien museosta Saksasta löytyy vanha Suomessa käytössä ollut mikroskooppi. 

   Museon ilmoituksen mukaan se on hankittu eräästä kokoelmasta Helsingistä. Myyjä kertoi hankkineensa mikroskoopin Hietalahden kirpputorilta vuonna 1999 eräältä 75 vuotiaalta naishenkilöltä. 

   Mikroskoopin lisäksi varustukseen kuuluu mahonkinen kotelo, kaksi okulaaria, käsinkirjoitettu käyttöopas sekä suurennustaulukko. Laitteen runkoon on kaiverrettu teksti: Schiek in Berlin No 881. Friedrich Wilhelm Schiekin yritys oli tunnetuimpia optisten laitteiden valmistajia Saksassa ja sen asiakas- ja tilausluetteloita on säilynyt. Sarjanumeron perusteella löytyi tilaaja vuodelta 1857: Herr Dr. Otto Hjelt in Helsingfors. Otto Hjelt oli tuolloin Helsingin yliopiston anatomian prosektori ja hänen tehtäviinsä ilmeisesti kuului laitoksen laitehankinnat.


Schiekin tilauskirja 1857

   Optisten instrumenttien museo on saksalaisella perusteellisuudella laatinut kuvauksen kyseisestä mikroskoopista (lue tästä). Schiekin tilausluetteloista ilmenee lisäksi, että tässä esitetty mikroskooppi oli ilmeisesti ensimmäinen Otto Hjeltin tilaamista. Vuonna 1857 hän löytyy vielä kahden muun mikroskoopin tilaajana, vuonna 1858 hän tilasi kuusi mikroskooppia, 1862 kolme ja vuonna 1864 vielä kolme. Toisin sanoen Otto Hjelt jatkoi mikroskooppien tilaamista vielä sen jälkeen kun hänet oli nimitetty patologisen anatomian professoriksi vuonna 1859.

   Museon kuvaus käsittää myös tiivistetyn biografian Otto Hjeltistä lääkärinä ja patologina. Saksalaisten kirjoittamana siinä tuodaan tietenkin keskeisesti esiin miten Otto Hjelt oli modernin patologian perustajan Rudolf Virchowin oppilas ja elinaikainen hyvä ystävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti