tiistai 12. marraskuuta 2024

Pjunket

 

Schloss Mainberg

Pääosissa:

Tyra Liljeqvist (1881–1949) v:sta 1918 Hjelt, v:sta 1923 Schoenberg. Fil.maist., opettaja.
Edvard Hjelt (1855-1921), yliopiston kansleri, valtioneuvos.
Johannes Müller (1864-1949), teologi, hengellinen opettaja.

   Vuonna 1905 Edvard Hjelt ja hänen puolisonsa Ida tutustuivat laivamatkalla Saksaan 23-vuotiaaseen opiskelijaan Tyra Liljeqvistiin, joka oli menossa opiskelemaan Berliiniin. Tyra teki vaikutuksen ja tuttavuus Hjelttien kanssa jatkui ja kehittyi myöhemminkin.


Merikapteenin perhe

   Tyran isä oli merikapteeni Carl Liljeqvist. Kaksi hänen vävyistään toimi myös merenkulun piirissä: Sigrid-tyttären puoliso oli FÅA:n omistaja ja toimitusjohtaja Lars Krogius ja Elisabeth-tyttären puoliso oli merikapteeni Ossi Hjelt, Edvard Hjeltin serkun poika. Muitten perheenjäsenten joukossa oli taiteilijoita: Signe Liljeqvist oli tunnettu sopraano, hänen puolisonsa Kosti Vehanen pianisti ja Bertel Liljeqvist arkkitehti, tunnettu erityisesti kirkkojen suunnittelijana. Ingrid Liljeqvistin puoliso oli Albin Edvard Rautavaara, yksi Suomen itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista ja myöhemmin oikeusministeri.


Mistä oli kyse?

   Vuosien mittaan Tyra Liljeqvistin suhde Edvard Hjeltiin syveni ja kehittyi sellaiseksi, että kirjallisuudessa on ollut vaikeuksia kuvata mistä oikeastaan oli kyse. Tyrasta on käytetty nimityksiä sihteeri, uskottu ystävätär ja rakastajatar. Perheen piirissä Tyraa kutsuttiin nimellä Pjunket, kiusankappale. Ainoa perheessä, joka jotenkuten sieti Tyraa ja oli hänen kanssaan keskusteluyhteydessä, oli Edvardin esikoinen Esther Hjelt-Cajanus, joka oli kaksi vuotta Tyraa vanhempi. Esther oli tosin yrittänyt tehdä kaikkensa saadakseen suhteen loppumaan.

   Virallisesti suhteessa oli vuodesta 1918 lähtien kyse adoptiosta, johon 23 vuoden ikäero sopi hyvin. Sukunimi Hjelt passissa helpotti yhteisillä matkoilla ulkomailla.

Suomen Wirallinen Lehti 18.7.1918

 

   Edvard Hjeltin aktivistiystävät, jääkäriliikkeen johtohenkilöt ja Berliinin toimiston henkilökunta tuskastuivat ajoittain ”ukon” ystävättären läsnäoloon. ”Kyseessä on korkeintaan platonisesta suhteesta”, totesi Edvard. Oli kyseessä platoninen suhde tai ei, niin Tyran läsnäolo Saksassa oli muitten mielestä turvallisuusriski, kun Edvard Hjelt neuvotteli Saksan avusta Suomelle vuonna 1917 ja oli etsimässä kuningasta Suomeen vuotta myöhemmin. Myös Saksan sodanjohdon aluksi nuiva suhtautuminen Suomen edustajiin Saksassa osoittautui osittain johtuvan Tyrasta. ”Eine Freundin, eine Dame als Vertraute” ei herättänyt luottamusta sotilaspiireissä.

   Professori Ossian Aschan on luonnehtinut kollegaansa ja ystäväänsä näin:

   "Silmiinpistävä piirre Hjeltissä oli lapsuudesta lähtien esiintynyt tarve vaihtaa ajatuksia naisten kanssa ja saada heiltä tukea itselleen. Heissä hän kohtasi enemmän sympatiaa ja ymmärrystä kuin muutoin. Erityisesti hän antoi arvoa sille, että saattoi vapaasti kertoa mikä hänen sisintään liikutti varsinkin, jos hän sillä tavalla sai viisasta ja tahdikasta vastakaikua, joka naissukupuolen parhaissa edustajissa oli ominaista."

   Aschan ei kirjoituksessaan mainitse nimiä, mutta ehkä hänellä tätä kirjoittaessaan on ollut mielessään erityisesti Edvard Hjeltin suhde Tyraan.


Loukussa

   Kesällä 1914 Tyra Liljeqvist osallistui uskonnollisen mystikon, teologi Johannes Müllerin kaksi viikkoa kestäneeseen ”seminaariin” Mainbergin linnassa Baijerissa. Seuranaan hänellä oli todennäköisesti Anna Collan (1864-1927), joka oli Marttaliiton johtohenkilöitä ja toimi yhdessä Tyran kanssa aktiivisesti naisasialiikkeessä. Heidän tarkoituksenaan oli kääntää Müllerin teoksia, jonka takia he jäivät Mainbergiin vielä seminaarin jälkeenkin Müllerin vieraiksi.

   Samana kesänä myös Edvard Hjelt lomaili Saksassa ja osallistui myös em. seminaariin. Oleskeltuaan välillä kylpylöissä Edvard palasi heinäkuun lopulla Mainbergiin. Saksan julistettua sodan Venäjälle suomalaiset totesivat yllätyksekseen olevansa Saksan vihollisvaltion kansalaisia, joilta rajat oli suljettu. Internoinnin uhka oli Hjeltille ja hänen naisseurueelleen todellinen. Kaksi viikkoa he elivät Müllerin vieraina, kunnes tämä neuvoi heitä menemään Pääesikuntaan Berliiniin, josta he sitten saivatkin maastapoistumisluvat. Saksasta lähtö onnistui ilmeisesti Müllerin vaikutusvaltaisten ystävien avulla.

   Mainbergissä Edvard Hjelt oli ystävystynyt Badenin prinssi Maxin kanssa, joka piti Johannes Mülleriä henkisenä ohjaajanaan ja jolta hän oli hakemassa apua ahdistukseensa ja henkiseen eristyneisyyteensä. Edvard Hjelt on itse kertonut, että keskustelut Johannes Müllerin ja Max von Badenin kanssa vahvistivat suuresti hänen uskoaan Suomen itsenäistymiseen Saksan avulla.

   Yliopiston syyslukukausi lähestyi ja sijaiskansleri Hjeltin viipyminen Saksassa alkoi huolestuttaa sekä omaisia että yliopiston opettajia. Rehtori Anders Donner antoikin Hjeltin vävypojalle Werner Cajanukselle tehtäväksi lähteä Ruotsiin ottamaan selvää sijaiskanslerin kohtalosta. Tukholmassa Cajanus sai pian selville, että Hjelt oli jo lähtenyt paluumatkalle Saksasta. Vihdoin Edvard Hjelt saapuikin Tukholmaan Tyra Liljeqvistin ja muun naisseurueensa kanssa. Hän oli kuitenkin niin täynnä Saksa-intoa ja kaikkea näkemäänsä ja niin kiinni kaikessa mahdollisessa naisiin kohdistuvassa huolenpidossa, että hän tuskin huomasi vävynsä järjestelyjä saatikka kiitti häntä niistä.


Sielunhoitaja

   Johannes Mülleristä on kirjallisuudessa käytetty erilaisia nimityksiä: mystikko, hengellinen opettaja, sielunhoitaja, henkinen terapeutti, uskonnollinen filosofi, profeetta jne. Hänen opetuksensa sisältöä ei ole yksinkertaista selvittää, joten on parasta jättää se tässä tekemättä. Merkittävää on, että Müllerin oppien vaikutus ensin Tyra Liljeqvistin ja sitten Edvard Hjeltin henkiseen elämään oli selvä.

   Yksi Müllerin teeseistä oli, että ihmisen ei pidä jäädä olosuhteiden vangiksi, vaan toimia ”herooisesti” niitten muuttamiseksi suotuisiksi. Tätä oppia Edvard Hjelt todella noudatti tulevien vuosien ”herooisessa” toiminnassaan Suomen itsenäistymiseksi, jääkäriliikkeen hyväksi ja Suomen muuttamiseksi kuningaskunnaksi. Ja mikäs oli toimiessa, kun rinnalla oli Tyran kaltainen samoihin tavoitteisiin pyrkivä henkilö.

   Tyra Liljeqvistin ja Anna Collanin vierailu Mainbergissä vuonna 1914 tuotti tuloksia. Jo saman vuoden lopulla ilmestyi heidän yhdessä kääntämänsä Müllerin teos Vad Jesus talat, tolkat för vår tid. I Om människovardandet, kaksi vuotta myöhemmin sen toinen osa Vad Jesus talat, tolkat för vår tid. II – Efterföljelsen ja vielä vuonna 1917 Valda uppsatser af Johannes Müller. Tyra kirjoitti myös itse artikkeleita, kuten Livet är vad vi göra av det (enligt J. Müller) vuonna 1916 Svenska Kvinnoförbundetin aikakauslehteen Samtid.


Edvard Hjeltin 60-vuotispäivät

   Aktivistien vanhempien neuvosto lähetti kesällä 1915 Edvard Hjeltin Ruotsiin. Matka oli tehtävä Pohjanlahden ympäri. Hjelt naamioi matkansa paoksi 60-vuotispäiviltään, matkaseurana hänellä oli Tyra Liljeqvist. Juhannusaattona myös Werner ja Esther Cajanus lähtivät pohjoisen kautta Edvardin 60-vuotispäiville Tukholmaan. Muita sukulaisia ei ollut tulossa.

   Paluumatkalle lähtivät Esther, Tyra ja Edvard kolmistaan. He poikkesivat Tornionjärven rannalla sijaitsevaan Abiskoon ja majoittuivat hotelliin. Kaikki kolme lähtivät tunturiin, mutta Estheristä tilanne ei ollut miellyttävä, sillä Edvard ja Tyra eivät ollenkaan hillinneet itseään, vaan olivat niin sokeasti rakastuneita, että se herätti huomiota ja Estherin rooli esiliinana muuttui naurettavaksi. Abiskossa sattui olemaan myös insinööri Erik von Frenckell, joka Suomeen palattuaan juorusi innokkaasti Edvard Hjeltistä ja Tyrasta. Paluumatkalla junaan astui Tampereella sattumalta Edvard Hjeltin tytär Ingrid Fraser, joka järjesti junassa jonkinasteisen kohtauksen Tyran takia.

   Näihin aikoihin Edvard ja Ida Hjelt muuttivat vanhasta kodistaan Snellmaninkadulla omille tahoilleen, Ida nuorimman lapsensa Evin kanssa Linnamäelle Tuusulaan ja Edvard Mariankadulle yksinään. Cajanusten asunto sijaitsi samassa porraskäytävässä eikä Esther voinut olla havaitsematta Tyran ”hiljaisia ja hienotunteisia” vierailuja Edvard Hjeltin luona.


Tehtäviä Saksassa

 
   Poliittinen tilanne kiristyi vuonna 1917 kesän ja syksyn aikana. ”Hanki nyt vain saksalaiset tänne, muuten emme selviä” evästi Svinhufvud Edvard Hjeltiä ja lähetti hänet Berliiniin elokuussa. Tyra Liljeqvist seurasi tietenkin mukana.

   Syksyllä 1917 Edvard Hjelt solmi omissa nimissään valtiosopimuksen Saksan kanssa, jonka Svinhufvud kylläkin jälkeenpäin hyväksyi. Sisällissodan aikana Edvard Hjelt valvoi jääkäreitten koulutusta Saksassa ja heidän siirtymistään Suomeen. Syksyllä 1918 Edvard Hjeltin tehtävänä oli etsiä Suomelle saksalainen kuningas. Varmaankin Tyran läsnäolo oli hyvänä tukena näissä tehtävissä, ulkopuolisille hän oli murheenkryyni.

   Eräillä päivällisillä Hollannissa Tyra oli törmäillyt pahasti ja puhunut siellä asioita, joita ei olisi saanut sanoa ja jotka toisaalta osoittivat, että Hjelt luotti häneen liikaa. Hjelt oli tämän jälkeen jossain määrin ”verdächtig” (epäilyttävä) saksalaisten keskuudessa, kuten myös Werner Cajanus hänen vävynään.

   Werner Cajanus oli jääkäreitten asioilla käymässä Berliinissä ja hankkinut Edvardille ja Tyralle sokeria, voita, kahvia ja muuta mustan pörssin tavaraa: he itse eivät olleet vielä oppineet besorkkaamaan ja olivat nälkään nääntymässä.

   Syksyllä 1918 Berliinin toimiston henkilöstö sai vain todeta, että kesken kiireisimmän kuninkaan etsinnän Edvard Hjelt ja Tyra hävisivät omille teilleen. Edvard itse kirjoittaa tästä Werner Cajanukselle:

… ajattelin pitää kahden viikon loman ja matkustaa Tyra Liljeqvistin ja Stina Gripenbergin kanssa Elmauhun Ylä-Baijeriin. Oleskelusta siellä näytti tulevan oikein miellyttävä, mutta jo neljän päivän kuluttua minut sähkötettiin takaisin tänne [Berliiniin], enkä ole sen jälkeen voinut jatkaa keskeytynyttä lomaani. Täällä on ollut niin paljon ja tärkeitä asioita. Kuningaskysymys ennen kaikkea.

Schloss Elmau

   Johannes Müllerin rakennuttama Elmaun linna valmistui vuonna 1916. Meinbergin linnaa hän ei omistanut, se oli annettu hänen käyttöönsä. Rahoittajina toimivat hänen varakkaat ystävänsä ja oppiensa seuraajat. Elmaussa vieraiden tulisi voida tiedostaa jumalallisen olemuksensa luonnossa vallitsevan hiljaisuuden kokemuksen sekä konserttien ja tanssi-iltojen kautta ”vuorisaarnan hengessä, tiedostamatta ja suoraan kuin lapset”.

   Myös Max von Baden vieraili edelleen Elmaussa. Hänen ystävyytensä Edvard Hjeltin kanssa osoittautui kuningaskysymyksen aikaan kullanarvoiseksi. Max von Baden oli löytänyt merkityksen elämäänsä: keisari oli nimittänyt hänet syksyllä 1918 keisarillisen Saksan valtakunnankansleriksi. Hän oli aktiivisesti mukana Suomen kuninkaan etsimisessä ja hänen avullaan Edvard Hjeltille avautuivat ovet Saksan hallitsijapiireihin. Lisäksi Max von Baden oli kuninkaaksi valitun Hessenin prinssi Friedrich Karlin serkku. Viimeinen sana Suomen kuninkaan valinnassa oli tietenkin keisarilla, joka hänkin oli Max von Badenin serkku.

    Syksyllä 1920 Johannes Müller vieraili Suomessa Edvard Hjeltin vieraana. Hän piti luentosarjan uskonnollis-filosofisista ajatuksistaan ja ajankohtaisista maailmanpolitiikan asioista Helsingissä yliopiston juhlasalissa sekä Turussa ja Viipurissa: Einen neue Art Leben, Das Geheimnis des Lebens, Menschen unter einander ja Wege zum Glück. Hän puhui myös Suomessa asuville saksalaisille siitä, miten heidän tulisi suhtautua muuttuneeseen asemaansa Saksan keisarikunnan romahduksen jälkeen.


Viimeinen yhteinen matka

   Kuusitoista vuotta oli kulunut Tyran ja Edvardin kohtaamisesta laivalla matkalla Saksaan, kun he heinäkuussa 1921 tekivät viimeisen kerran tutuksi tulleen laivamatkan, tällä kertaa Saksasta Suomeen ja Edvard arkussa.

   Laiva oli Tyran lankomiehen, laivanvarustaja Lars Krogiuksen s/s Poseidon. Siunauksen Helsingin Vanhassa kirkossa toimitti vainajan veli Arthur Hjelt. Tyran sisko, laulajatar Signe Liljeqvist lauloi Händelin Largon ja Schubertin Litanein.

Vuonna 1919, Edvard Hjeltin vielä eläessä, Esther Hjelt-Cajanus kirjoitti isänsä senhetkisestä tilasta:

   ”Seurustelu Saksan sodanjohdon ja diplomaattikunnan kanssa ulkomailla oli eräs hänen kehitykseensä vaikuttava tekijä, mutta myös se oli varsin yksipuolinen. Monista asioista kiinnostuneesta, monia asioita ymmärtävästä miehestä on tullut henkiseltä rakenteeltaan rajoittunut, yksipuolisesti kiinnostunut ihminen. Mielenkiinnolla kaikkiin hyviin pyrkimyksiin osallistuneesta, kaikkia viisaita, vakavia ääniä kuunnelleesta ja kuulemaansa punninneesta ystävällisestä, humaanista ihmisestä Pappa on muuttunut harvinaisen paksunahkaiseksi saksalaisystäväksi ja ententen vihaajaksi, joka kritiikittömästi hyväksyy tai hylkää asioita, ja vain sen perusteella miltä suunnalta ne tulevat. Hänen entinen laaja miespuolinen ystäväpiirinsä on harventunut. Se koostuu nykyisin enimmäkseen nuorehkoista miehistä, jotka oppivat häneltä hänen muinoin niin loistavaa valtiotaitoaan, tai jotka ovat tai ovat olleet saman saksalaisihailun vallassa kuin hän, ja sitä paitsi – kauhistuttavan suureksi osaksi – he ovat Tyran keski-ikää lähestyviä enemmän tai vähemmän hupsuja naistuttavia, jotka katsovat häneen ja käsittelevät häntä kuin jumalallista olentoa!


Epilogi

   Kaksi vuotta Edvard Hjeltin kuoleman jälkeen Tyra Hjelt meni naimisiin Baltian saksalaisen tähtitieteen tohtori Erich Schoenbergin kanssa. Schoenberg oli työskennellyt vuodesta 1920 lähtien Helsingin yliopiston observatoriossa Baltian geodeettisen komission palveluksessa. Vuonna 1926 pariskunta muutti Breslauhun, jossa Schoenberg toimi professorina ja sikäläisen observatorion johtajana. Vuodesta 1946 alkaen Schoenberg oli Münchenin yliopiston professori ja observatorion johtaja. Tyra Schoenberg kuoli Münchenissä vuonna 1949.

Hbl 19.8.1949

   Johannes Müllerin suhde kansallissosialismiin oli kaksijakoinen. Hän ei hyväksynyt antisemitismiä ja oli sen takia epäilyttävä henkilö natsien keskuudessa. Toisaalta hän oli suuri Hitlerin ihailija sen takia, että Führer nosti Saksan takaisin suuruuteen Weimarin tasavallan alennustilasta. Tämän takia hän oli sodan jälkeen epäilyttävä henkilö liittoutuneitten keskuudessa ja häntä vastaan nostettiin syyte. Tuomioita ei kuitenkaan tullut, mutta Elmaun linna takavarikoitiin ja annettiin amerikkalaisten miehitysjoukkojen käyttöön. Johannes Müller kuoli vuonna 1949 ja pian sen jälkeen Elmau palautettiin hänen perillisilleen.


(Lataa pdf-muodossa täältä.)
-------------------------------------------------------

Ossian Aschan: Minnestal över Edvard Immanuel Hjelt. (1922)
Harald Haury: Johannes Müller, Lebensberater, völkischer Prophet und Gründer von Scholss Elmau. (2016)
Edvard Hjelt: Från händelserika år. Upplevelser och minnen II. (1920)
Ester Hjelt-Cajanus: Edvard Hjelt och sekelskiftets Finland. (1953)
Anders Huldén: Kuningasseikkailu Suomessa 1918. (1988)
Pekka Kilkki: Werner Cajanus 1878-1919. (1988)
Harri Korpisaari: Itsenäisen Suomen puolesta: Sotilaskomitea 1915-18. (2009)
Janne Könönen: Punaisen leijonan maa. Suomen hullu joulukuu 1917. (2017)
Timo Tuikka: Vuosisadan sankarit ja pelurit. (2015)

Baltisches Biografisches Lexikon digital
Digitaalinen sanomalehtiarkisto, Kansalliskirjasto.





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti